Statutul SNRSS

CAPITOLUL I
Denumirea, Cadrul Juridic, Sediul şi Durata Societăţii

Art. 1. – Societatea Naţională Română pentru Ştiinţa Solului – SNRSS – este o asociaţie ştiinţifică şi profesională care acţionează în domeniul ştiinţei solului şi în domeniile convergente.
Art. 2. – Soceitatea Naţională Română pentru Ştiinţa Solului – SNRSS – este persoană juridică neguvernamentală, cu scop lucrativ nonprofit şi funcţionează în cadrul legilor din România şi pe baza prezentului statut.
Art. 3. – Sediul Societăţii este în România, municipiul Bucureşti, Bd. Mărăşti, Nr. 61, cod poştal 011464.
Art. 4. – Durata de funcţionare a Societăţii este nelimitată.

CAPITOLUL II
Scopul şi activitatea

Art. 5. – Scopul Societăţii este stimularea cercetării ştiinţifice în toate domeniile ştiinţei solului şi promovarea aplicării în practică a rezultatelor acesteia prin:
a) Participarea activă la dezvoltarea ştiinţei solului şi la rezolvarea problemelor practice de folosire, gospodărire şi ocrotire a resurselor de sol şi fertilităţii acestora, în condiţiile protecţiei mediului înconjurător şi menţinerii echilibrului ecologic;
b) Mediatizarea realizărilor şi tradiţiilor ştiinţei solului în ţara noastră şi dezvoltarea în masele largi a interesului pentru cunoaşterea, valorificarea optimă şi protecţia solului;
c) Promovarea schimbului internaţional de cunoştinţe, rezultate ştiinţifice, soluţii şi tehnologii din domeniul ştiinţei solului între membrii Societăţii şi specialiştii sau societăţile similare din alte ţări;
d) Sprijinirea sau iniţierea de programe de pregătire şi perfecţionare profesională a membrilor Societăţii;
Art. 6. – Pentru realizarea scopului propus, Societatea Naţională Română pentru Ştiinţa Solului:
a) Organizează reuniuni ştiinţifice, conferinţe, congrese pentru promovarea problemelor ştiinţifice şi aplicative sau dezbaterea aspectelor profesionale şi organizatorice legate de obiectivele Societăţii;
b) Elaborează şi multiplică lucrări ştiinţifice şi lucrări de popularizare din domeniul ştiinţei solului şi publică o revistă de specialitate şi un buletin informativ;
c) Instituie şi acordă premii pentru realizări profesionale deosebite ale membrilor Societăţii;
d) Realizează legături ştiinţifice, colaborări şi schimburi de literatură ştiinţifică şi de idei cu societăţile ştiinţifice şi instituţiile din România şi din străinătate, inclusiv prin acordarea de burse pentru specializarea cadrelor tinere;
e) Colaborează cu Academia Română, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice şi alte organizaţii ştiinţifice şi culturale, pentru rezolvarea unor probleme de interes comun;
f) Participă la realizarea unor programe naţionale şi internaţionale de studii şi cercetări în domeniul ştiinţei solului şi alte domenii contingente;
g) Constituie subcomisii sau grupuri de lucru pentru rezolvarea diverselor probleme din domeniul ştiinţei solului.
Art. 7. – Pe lângă răspunderile proprii ca societate naţională, SNRSS acţionează în acelaşi timp ca o componentă naţională a Uniunii Internaţionale a Ştiinţelor Solului şi a Confederaţiei Europene a Societăţilor de Ştiinţa Solului.

CAPITOLUL III
Membrii Societăţii

Art. 8. – Societatea Naţională Română pentru Ştiinţa Solului este formată din membri activi, membri persoane juridice, membri de onoare şi membri simpatizanţi.
Art. 9. – Membri activi ai Societăţii pot fi cercetători ştiinţifici, cadre didactice, proiectanţi şi specialişti din unităţile de producţie care activează în domeniul ştiinţei solului sau în alte domenii contingente din România sau din alte ţări.
Art. 10. – Membrii persoane juridice ai Societăţii pot fi: ministere, societăţi ştiinţifice, institute de cercetare ştiinţifică sau proiectare, instituţii de învăţământ superior sau mediu, precum şi intreprinderi sau asociaţii industriale sau comerciale din România sau alte ţări, care sprijină sau contribuie la dezvoltarea activităţii Societăţii.
Art. 11. – Membri de onoare ai Societăţii pot fi specialişti cu realizări remarcabile, atât cetăţeni ai României cât şi cetăţeni ai altor state, ale căror lucrări reprezintă un însemnat aport în ştiinţa şi practica folosirii solului.
Art. 12. – Membrii simpatizanţi ai Societăţii pot fi studenţi interesaţi de probleme de ştiinţa solului.
Art. 13. – Primirea membrilor activi ai Societăţii se face individual, pe baza unei cereri făcute în scris şi cu recomandarea a doi dintre membrii Societăţii.
Art. 14. – Primirea persoanelor juridice ca membri ai Societăţii se face de către Consiliul de conducere, pe baza solicitării scrise.
Art. 15. – Membri de onoare ai Societăţii sunt aleşi, dintre personalităţile retrase din activitate, în adunările generale ale Societăţii, la propunerile Consiliului de conducere al Societăţii în şedinţă deschisă, cu majoritate simplă de voturi.
Art. 16. – Calitatea de membru al Societăţii încetează prin: deces sau desfiinţarea instituţiilor sau întreprinderilor, prin renunţarea scrisă sau prin notificarea Consiliului Societăţii.
Art. 17. – Membrii Societăţii au următoarele drepturi:
a) de a participa la toate lucrările Societăţii;
b) de a participa cu drept de vot la adunările generale ordinare şi extraordinare ale Societăţii, de a alege şi de a fi aleşi în organele de conducere ale Societăţii; membrii persoane juridice ai Societăţii participă cu vot deliberativ prin delegaţii lor;
c) de a publica lucrări ştiinţifice, studii, referate, monografii etc., în publicaţiile Societăţii;
d) de a beneficia de întreaga documentaţie existentă la Societate sau de stagii de lucru ori burse convenite cu alte instituţii sau societăţi din ţară sau străinătate;
e) de a părăsi Societatea oricând doreşte.
Art. 18. – Membrii activi ai Societăţii au următoarele îndatoriri:
a) să participe activ la realizarea scopului Societăţii şi la manifestările acesteia;
b) să îndeplinească obiectivele ce li se încredinţează de către Consiliul de conducere şi de către celelalte organe de conducere ale Societăţii, precum şi prevederile statutului;
c) să achite în mod regulat cotizaţiile;
d) membrii de onoare ai Societăţii nu sunt supuşi îndatoririlor menţionate mai sus.
Art. 19. – Membrii Societăţii care săvârşesc abateri de la prevederile statutului, comit fapte ce-i fac nedemni de a fi membri ai Societăţii sau nu plătesc nejustificat cotizaţia timp de un an, pierd calitatea de membri.
Ridicarea calităţii de membru se face de către Adunarea generală la propunerea Consiliului de conducere, cu majoritate simplă de voturi.

CAPITOLUL IV

Organizarea Societăţii
Art. 20. – Pentru desfăşurarea activităţii sale, Societatea Naţională Română pentru Ştiinţa Solului este organizată pe comisii.
Art. 21. – În centrele teritoriale în care se desfăşoară o activitate susţinută în domeniul ştiinţei solului pot lua fiinţă filialele Societăţii.
Art. 22. – Comisiile şi filialele Societăţii se înfiinţează prin voltul Adunării generale, la propunerea Consiliului de conducere.
Art. 23. – Fiecare comisie sau filială este condusă de un Birou de conducere format din preşedinte, secretar şi 1-5 membri. Biroul de conducere al comisiei sau filialei se alege în şedinţa plenară a membrilor acestora.

CAPITOLUL V

Organele de conducere şi funcţionarea lor
Art. 24. – Organul de conducere al Societăţii este Adunarea generală. Adunarea generală a Societăţii are următoarele atribuţii:
a) stabileşte direcţiile de activitate şi obiectivele curente ale Societăţii;
b) discută şi aprobă rapoartele şi dările de seamă ale Consiliului de conducere, ale Comisiei de cenzori şi ale altor organe ale Societăţii, precum şi propunerile de îmbunătăţire sau completare a Statutului sau de îmbunătăţire a activităţii Societăţii;
c) aprobă executarea bugetului Societăţii pentru perioada anterioară şi aprobă bugetul pentru perioada viitoare;
d) alege membrii de onoare ai Societăţii;
e) alege preşedintele şi preşedintele executiv al Societăţii (prin vot secret);
f) alege Consiliul şi Comisia de cenzori (prin vot secret);
g) dispune încetarea calităţii de membru al Societăţii;
h) stabileşte cuantumul taxelor de înscriere şi al cotizaţiilor anual, diferenţiate pe categorii de membrii.
Art. 25. – Adunările generale, ordinare ale Societăţii sunt convocate de către Consiliul de conducere cel puţin o dată la 3 ani.
Societatea poate fi convocată în adunări generale extraordinare de către Consiliul de conducere din proprie iniţiativă, la cererea a cel puţin jumătate plus unu din numărul membrilor Societăţii sau a cel puţin 3 filiale.
Modul de participare şi de votare a membrilor Societăţii la adunările generale se stabileşte de Consiliul de conducere al Societăţii.
Art. 26. – Hotărârile Adunării generale se iau cu majoritatea simplă de voturi din numărul celor prezenţi.
Art. 27. – Preşedintele şi preşedintele executiv se aleg dintre membrii SNRSS pentru o perioadă de 3 ani, de către Adunarea generală, prin vot secret şi majoritate simplă, la propunerea unui Comitet consultativ constituit ad-hoc de către Consiliul de conducere. Preşedintele executiv trebuie să fie membru al filialei care va organiza viitoarea Conferinţă naţională a SNRSS şi va răspunde de această organizare.
Art. 28. – Toţi foştii presedinţi ai SNRSS, devin membri ai Consiliului de conducere, fără a afecta numărul membrilor aleşi în Consiliu.
Art. 29. – În perioada dintre Adunările generale, activitatea Societăţii este condusă de Consiliul de conducere al Societăţii care se întruneşte cel puţin o dată la 6 luni.
Consiliul de conducere al Societăţii este ales prin vot secret de Adunarea generală dintre membrii activi ai Societăţii, la propunerea unui comitet consultativ constituit ad-hoc (de Consiliul de conducere).
Art. 30. – Componenţa Consiliului de conducere ca şi a Biroului consiliului de conducere a SNRSS va reflecta prin membrii lor cât mai posibil reprezentarea diferitelor discipline, activităţi şi provenienţe geografice.
Art. 31. – Consiliul de conducere al Societăţii se compune din 15-20 membri aleşi de Adunarea generală, pe termen de 3 ani. Din Consiliu fac parte de drept, în afara membrilor aleşi, preşedinţii birourilor de conducere a comisiilor, cei ai filialelor Societăţii, redactorul şef al revistei Societăţii, preşedintele, fostul preşedinte, preşedintele executiv şi fostul preşedinte executiv.
Art. 32. – Atribuţiile Consiliului de conducere sunt următoarele:
a) aduce la îndeplinire hotărârile Adunării generale;
b) conduce Societatea în perioada dintre Adunările generale;
c) alege dintre membrii săi vicepreşedinţii, în număr de 2, secretarul general şi secretarul Societăţii;
d) alege dintre membrii săi membrii Biroului de conducere;
e) desemnează redactorul şef al revistei Societăţii şi colegiul de redacţie;
f) informează Adunarea generală asupra alegerii birourilor, comisiilor şi filialelor Societăţii;
g) ascultă şi aprobă dările de seamă ale Biroului;
h) aprobă planul de muncă şi bugetul anual al Societăţii;
i) convoacă Adunarea generală a Societăţii şi stabileşte modul de participare a membrilor la Adunarea generală.
Art. 33. – Biroul consiliului de conducere se compune din preşedinte, fostul preşedinte, preşedintele executiv, fostul preşedinte executiv, vicepreşedinţi, secretarul general, secretarul Societăţii şi un număr de 2-4 membri aleşi de Consiliul de conducere.
Art. 34. – Biroul consiliului de conducere al Societăţii are următoarele atribuţii:
a) conduce întreaga activitate ştiinţifică şi organizatorică şi financiar-economică a Societăţii şi urmăreşte îndeplinirea planului de activitate al acesteia;
b) dispune de mijloacele financiare ale Societăţii, deschide conturi la instituţiile de credit, încheie în numele Societăţii orice fel de acte, încheie convenţii, îşi asumă răspunderi referitoare la activitatea Societăţii, asigură editarea publicaţiilor periodice şi neperiodice ale Societăţii şi ia diferite măsuri corespunzătoare cu statutul acesteia;
c) desemnează delegaţii, dintre membrii Societăţii la diferitele reuniuni ştiinţifice şi tehnice, congrese, consfătuiri, schimburi de experienţă etc.;
d) exercită drepturile Societăţii şi îndeplineşte obligaţiile acesteia;
e) îndrumă, coordonează şi controlează activitatea Societăţii;
f) întocmeşte programul de activitate spre aprobare Consiliului de conducere al Societăţii;
g) convocă Consiliul de conducere al Societăţii în şedinţe plenare;
h) prezintă dări de seamă asupra activităţii sale în faţa Consiliului de conducere al Societăţii.
i) Biroul Consiliului de conducere se întruneşte trimestrial şi în şedinţe extraordinare, după nevoi.
Art. 35. – Preşedintele Societăţii are următoarele atribuţii:
a) reprezintă Societatea în relaţiile ei cu diferite instituţii şi organizaţii, precum şi în orice împrejurări;
b) convoacă Biroul consiliului de conducere.
Art. 36. – Atribuţiile vicepreşedinţilor se stabilesc de preşedintele Societăţii.
Art. 37. – Pentru controlul gestiunii Societăţii, Adunarea generală alege Comisia de cenzori compusă din 5 membri.
Alegerea Comisiei de cenzori se face de către Adunarea generală, prin vot secret. Comisia de cenzori alege din sânul ei un preşedinte.
Art. 38. – Comisia de cenzori a Societăţii verifică cel puţin o dată la 6 luni activitatea financiară a acesteia.
Activitatea Comisiei de cenzori este concretizată în darea de seamă ce se ţine în faţa Adunării generale, care apreciază gestiunea Societăţii pe baza raportului Comisie de cenzori.

CAPITOLUL VI
Fondurile societăţii

Art. 39. – Fondurile Societăţii se compun din:
a) taxele de înscriere în Societate şi cotizaţiile membrilor, care se stabilesc de Consiliu;
b) donaţii şi subvenţii;
c) fonduri provenite din taxele de participare la manifestările profesionale şi din difuzarea publicaţiilor;
d) diverse (expoziţii, consultaţii, conferinţe, prestări de servicii etc.);
Art. 40. – Toate fondurile, cotizaţiile şi orice sume primite de la întreprinderi, societăţi, instituţii sau persoane rămân la dispoziţia Societăţii Naţionale Române pentru Ştiinţa Solului şi se păstrează la întreprinderile bancare.
Conturile debitoare-creditoare sunt aprobate de Biroul consiliului de conducere al Societăţii.
Bugetul anual al Societăţii se întocmeşte de către Birou şi se aprobă de către Consiliul de conducere la începutul anului.

CAPITOLUL VII
Dispoziţii finale

Art. 41. – Consiliul şi Biroul Societăţii pot lua hotărâri în prezenţa a cel puţin jumătate plus unu din numărul membrilor lor.
Art. 42. – Consiliul de conducere al Societăţii va alcătui un regulament pentru aplicarea prezentului statut.
Art. 43. – Preşedintele Societăţii poate fi reales cel mult două perioade consecutive. De asemenea, preşedinţii de comisii şi filiale, membrii Consiliului de conducere al Societăţii şi ai Biroului Societăţii, comisiilor şi filialelor vor fi reînoiţi în proporţie de cel puţin 1/3.
Art. 44. – Prezentul Statut poate fi modificat de Adunarea generală a SNRSS la propunerea Consiliului de conducere sau a cel puţin 1/3 din numărul membrilor SNRSS, cu o majoritate de 2/3 din numărul membrilor prezenţi.
Art. 45. – Societatea Naţională Română pentru Ştiinţa Solului este reprezentată şi se obligă prin semnătura preşedintelui sau membrului din Biroul consiliului de conducere autorizat de către acesta.
Filialele şi comisiile SNRSS sunt reprezentate prin preşedinţi sau un membru autorizat de către Biroul acestora.